>
Nieuws
Taizé
Agenda
Eerste ontmoetingsavond Taizéreis 2019

Vrijdag 8 maart is de eerste ontmoetingsavond voor de reis naar Taizé van 28 april tot 5 mei 2019. Deze avond begint om 19:30 uur en zal in het teken staan van elkaar ontmoeten, informatie en ervaringen delen. Ben je geïnteresseerd en wil je graag wat meer weten over Taizé en de reis die wij gaan maken, dan ben je van harte uitgenodigd. De avond vindt plaats in de 'Antenne', Wilhelminastraat 3 te Dedemsvaart.

Hopelijk tot dan!

Tip: Kun je de tekst niet helemaal goed lezen of wil je het artikel bewaren? Ga dan naar deze link, hier kun je eenvoudig een account aanmaken en het essay lezen en bewaren.
Het bezoek van de broeders op 19 en 20 november


Na een half jaar van voorbereiden was het zondag 19 november zover. We mochten als gemeente Ommen en Dedemsvaart Broeder Sebastiaan en Broeder Jasper uit Taizé ontvangen.
Het programma in Ommen was bedoeld voor jongeren tot 30 jaar. Zo’n 20 jongeren hebben deze bijeenkomst bezocht, waarvan een kleine groep Taizé niet kenden. Met elkaar is gesproken over Eenvoud en delen, 'Ons dagelijks brood' en was er gelegenheid om het spel ‘duurzaamheid & talenten’ te doen. Er waren mooie gesprekken en waardevolle ontmoetingen tussen jongeren en met de broeders. Fijn was het dat alle jongeren besloten om mee te gaan naar Dedemsvaart om daar de maaltijd en de viering mee te maken.

In Dedemsvaart was ondertussen door een groep vrijwilligers hard gewerkt aan een maaltijd a la Taizé. Eerst was er nog tijd voor twee zangworkshops waarin 4 liederen uit de dienst werden ingestudeerd. Ook was er nog een workshop waarin stichting Present de verbinding maakte tussen eenvoud van leven, elkaar ontmoeten en iets voor elkaar betekenen. Wie weet komt hierop een vervolg door concreet de handen uit de mouwen te steken.

Om kwart voor zes stonden we allemaal in de rij om te gaan eten. Een aantal jongeren hielp met het delen van de maaltijd, geheel in stijl van Taizé. Prachtig klonk het 'Laudate Omnes Gentes' in de hal van de kerk als een gebed. Daarna kon er genoten worden van heerlijke macaroni. Chapeau! 60 tot 70 mensen namen deel aan de maaltijd.

De viering, die volgde op de maaltijd was een feest van herkenning. Er werd prachtig gezongen, de lezingen en de gebeden sloten mooi aan en de stilte was heel intens. Een klein beetje Taizé in Dedemsvaart! Met veel lichtjes. Kippenvel toen er na de dienst a capella 'Bless the Lord' werd gezongen. Het deed mensen nog even stilstaan.

Hierna was er ruimte voor ontmoeten en gesprek onder het genot van koffie en thee. Ontmoetingen met jongeren die uit nieuwsgierigheid waren gekomen, ontmoetingen met oude bekenden uit Taizé, ontmoetingen met mensen uit de regio.

Ontmoeting en gesprek was er ook op maandagochtend toen Broeder Sebastiaan sprak met predikanten, priesters en jongerenwerkers uit de regio over hoe wij jongeren kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar zingeving en geloof. Welke bijdrage kan een reis naar Taizé hieraan leveren? Er ontstond een diepgaand gesprek met als resultaat meer samenwerking over kerkgrenzen en gemeentegrenzen heen. We hopen op concrete samenwerking voor de toekomst.

Als organisatie kijken we terug op een inspirerend weekend vol spirit, ontmoetingen en vreugde. Een dank aan al die mensen in Ommen en Dedemsvaart die vrijwillig hebben bijgedragen aan deze dagen. We hebben Ommen en Dedemsvaart op de kaart gezet in Taizé!


Essay van het Nederlands Dagblad

'In Taizé ervaar je de ontspanning van het kunnen loslaten, van het vertrouwen dat God er ook nog is. Dat is het: Taizé geeft ruimte'

Lees hieronder het essay van het Nederlands Dagblad, geschreven door Aad Kamsteeg, over het unieke van Taizé.
Interview met de Stentor

Vanuit verschillende hoeken werd belangstelling getoond voor de bijzondere activiteiten met de broeders die op 19 november plaatsvonden.

In het interview met de Stentor praten we over de geschiedenis van Taizé en wat Taizé betekent voor jongeren. Ook hebben we het natuurlijk over 19 november, de dag dat wij samen met de broeders een stukje Taizé naar Ommen en Dedemsvaart hebben gehaald. Lees hier het artikel zelf!Niet helemaal duidelijk te lezen? Het gehele artikel is ook te vinden op onze Facebook pagina Taizé Dedemsvaart


Operatie Hoop

De broedergemeenschap van Taizé leeft alleen van haar werk. Ze aanvaardt voor zichzelf geen enkele gift.
Persoonlijke erfenissen van broeders worden ook niet aanvaard, maar de gemeenschap schenkt ze aan hele
arme mensen.
De gemeenschap steunt ook mensen die het moeilijk hebben in verschillende werelddelen in het bijzonder
hulpbehoevende of zieke kinderen...
Daarnaast helpt de gemeenschap ook sommige jongeren die naar Taizé of de Europese, LatijnsAmerikaanse,
Afrikaanse of Aziatische ontmoetingen komen. Veel jongeren kunnen de onkosten van hun verblijf of hun reiskosten niet opbrengen, omdat ze van zover komen...

Door Operatie Hoop kan iedereen die dit wil hieraan bijdragen. Tijdens de Taizéviering op 19 november werd er hiervoor een collecte gehouden.

U kunt nog steeds een bijdrage doen aan die mooie doel!

IBAN                       FR76 30003 01212 00037260029 02
BIC - SWIFT            SOGEFRPP

Onder vermelding van: 'Opération Espérance'

Contact